zondag 28 augustus 2016

Believeland

LeBron James, sterspeler van de Cavaliers die afgelopen seizoen eigenhandig het kampioenschap voor Cleveland binnenhaalde. LeBron is geboren in Akron, een voorstad van Cleveland. Hij begon in 2003 als rookie bij de Cavaliers, om vervolgens van 2010 tot 2014 naar de Miami Heat over te stappen. In 2014 kwam hij terug, met als missie om de stad een kampioenschap te bezorgen en een jaar later is het hem gelukt:


Het centrum van Cleveland staat vol met grote plastic beelden. Er zijn er 376 verdeeld over de stad:


Ze zijn ontworpen door een Italiaanse kunstgroep en bedoeld om het centrum op te fleuren:


Het Stadhuis van Cleveland uit 1916, met de kampioenschapsbanner van afgelopen juni. Ze hebben alle reden om blij te zijn: Cleveland heeft drie professionele sports teams (NFL, MLB en NBA) en dit was voor het eerst sinds 52 jaar dat er één een kampioenschap heeft gewonnen.


In Willard Park staat de Free Stamp. Een stempel van 8 meter hoog, ontworpen door Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen.


In navolging van andere steden heeft Cleveland ook een selfie-sign laten ontwerpen. Er staan er drie verdeeld over de stad. Deze staat bij de Rock & Roll Hall of Fame:


Rondom de Hall of Fame staan een aantal grote luidsprekers in de straat. Het lijken kunstwerken te zijn, maar soms beginnen ze spontaan snoeihard muziek te spelen. Dan schrik je je kapot:


De Hall of Fame is opgericht in 1983 en het museum is sinds 1995 in Cleveland gevestigd en sinds de opening zijn er meer dan 10 miljoen bezoekers geweest. Ze hebben niet alleen tentoonstellingen over Rock & Roll, maar ook van andere populaire artiesten. Ze hebben het jasje dat Michael Jackson droeg toen hij 8 Grammy Awards won in 1984:


En zijn jasje van de opnames van We Are The World in 1985. Op het bordje bij de opnamestudio stond “Leave your egos at the door”, maar dat betekende natuurlijk niet dat je geen glitterjasje aan kon doen:


Een aantal outfit van Beyonce, waaronder die van de Superbowl en de Single Ladies videoclip:


Sinds dit jaar is N.W.A. opgenomen in de Hall of Fame. Bij de tentoonstelling hadden ze kleren van Snoop en Jay-Z:


Een Mick Jagger outfit van de Steel Wheels tour in Amerika:


Een diskette van Prince, waarop het font stond om het Symbol te maken. Na installatie werd de hoofdletter P vervangen door een 


En een paar poppen die gebruikt zijn bij Pink Floyd’s The Wall:


De Fountain of Eternal Life, met een 11 meter hoog beeld van een man die vlammen van oorlog ontvlucht en ontsnapt naar de hemel voor eeuwige vrede:


Always Believe, van de Nike campagne rondom de NBA Playoffs:


Het Soldiers’ and Sailors’ Monument. Een gigantisch groot kunstwerk voor de soldaten die zijn omgekomen in de Civil War:


The Arcade uit 1890, een van de de eerste indoor winkelcentra van Amerika. Het glazen dak is 91 meter hoog:


Door heel Cleveland heen staan 3-meter hoge beelden van gitaren. Ze worden door lokale kunstenaars beschilderd en uiteindelijk geveild voor het goede doel. Deze staat voor ons hotel in het centrum:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten