vrijdag 26 augustus 2016

The Racing Capital of The World

Indianapolis, ze noemen zichzelf de Racing Capital of The World, dus dan moet je natuurlijk naar de Motor Speedway:


De oorspronkelijke racebaan is gebouwd in 1909. Er is tegenwoordig plaats voor 235.000 mensen op de tribune en nog eens 165.000 op het gras tussen de baan. Tijdens de race hebben ze hier vaak concerten op het middenveld.


De baan is 2,5 mijl lang. De originele baan bestond uit 3,2 miljoen klinkers. Nu is daar een asfaltlaag overheen gelegd, maar bij start-finish is nog een meter van de oude bestrating zichtbaar in de Yard of Bricks:


Het museum dat bij de baan gevestigd is geeft tours over het terrein. Je komt hierbij in de persruimte:


De Panasonic Pagoda, tegenwoordig een gebouw van 60 meter hoog. Het oorspronkelijke gebouw uit 1913 was gebaseerd op een Japanse pagode. In dit gebouw zitten onder andere race control, commentaarposities en timing- en scoringspersoneel:


En in de ruimte waar tijdens de race de wedstrijdleiding zit. Normaal gesproken hangt het hier vol met monitoren, waarbij ze de hele baan in de gaten houden. Als een auto niet op tijd op de volgende monitor verschijnt weten ze dat er waarschijnlijk iets aan de hand is:


De Gasoline Alley, waar de garageboxen van alle teams zich bevinden:


Aan het einde van de tour ga je in een busje een rondje over de oval:


Op het middenveld liggen de bochten van de oude formule 1 baan nog, die hier van 2000 tot 2007 langskwam:


De winnende indycar van Juan Pablo Montoya uit 2015. Hij legde de 805 kilometer in 3 uur en 5 minuten af. Een gemiddelde snelheid van 260 kilometer per uur. De eerste Indy 500 duurde 6 uur en 42 minuten. De tijd was ook bepalend voor de afstand: ze wilden een race waarbij iemand de hele dag vermaak zou hebben, vandaar 500 mijl.


De racetrack ligt 10 kilometer van downtown Indiana. Tegenwoordig een kort ritje met de auto. In de tijd dat de eerste races hier gereden werden kwamen mensen nog met de trein:


’s avonds opeens piepende telefoons: flashfloodwaarschuwing voor de regio. We zaten net in de auto op weg naar een winkel en het ging inderdaad behoorlijk los!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten